Korzyści zdrowego jedzenia

Czym na prawdę jest „odżywianie się zdrowo”? Czy dieta korzystna dla zdrowia musi drogo kosztować? Wcale nie! Wręcz bywa przeciwnie. Zdrowy pokarm często jest tańszy, aniżeli jedzenie mniej właściwe dla stanu zdrowia.

Gruntem zdrowej diety jest żywność jak najmniej przetworzona. Niezwykle ważne jest, żeby pożywienie, które zjadamy, było naprawdę wysokiej jakości. Należy też nie zapominać, by nasza dieta była zrównoważona. Zarówno w sensie ilości, jak i jakości, ponieważ to, że dany produkt jest zdrowy, nie jest równoznaczne z tym, iż dobrze jest konsumować go w zbyt dużych ilościach. To, co zjadamy, powinno nam dodawać wszelkich koniecznych minerałów. Należy do jadłospisu wprowadzić takie produkty, jak: kasze, przyprawy (np. zioła prowansalskie, cynamon itp.), ryby, warzywa strączkowe. Jak wiadomo w umiarkowanych ilościach. Wystrzegać się zaś należy posiłków wysoko przetworzonych, takich, które nie dostarczają do naszego organizmu żadnych składników odżywczych. Głównie są to dania gotowe, serwowane na szybko, jak na przykład zupki w proszku, fast foody czy konserwy. Nie dostarczają one do naszego organizmu nic prócz niezdrowych konserwantów.

Miejmy na uwadze, że zdrowe odżywianie nie zmusza nas do wielu wyrzeczeń, a może prawić, iż będziemy przez długi czas cieszyć się dobrym stanem zdrowia. Zbyt mało doceniane są ryby morskie, które dostarczają cenny jod. Być może wynika to z ograniczonej dostępności, wszak ryby to niewdzięczny produkt w handlu. Pomimo tego trzeba zadbać o ryby morskie w diecie, bo są głównym źródłem jodu, który jest organizmowi niezbędny w rozwoju. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór jodu fazie rozwoju organizmu, bo hamuje rozwój fizyczny i umysłowy. Nadmiar jodu również może być groźny, może spowodować nadczynność tarczycy ze wszystkimi jej skutkami.

(Czytany 27 razy)